Spelmissbruk

Eftersom betting är ett väldigt roligt sätt att kunna vinna pengar på så har många i Sverige drabbats av spelmissbruk. Runt 8% i Sverige spelar alldeles för mycket och 2,5 % av befolkningen är väldigt spelberoende. Varför fastnar folk så enkelt i betting då? Jo eftersom du kan följa hela processen i ditt bett. De flesta brukar betta och sedan kolla på exempelvis fotbollsmatcherna som de har bettat på. Man kan följa sina favoriter och känna sig aktiv och samtidigt kunna tjäna till sig pengar.

 

Spelmissbruk är ofta när en spelare får en kick av att spela och helst höga summor och sedan blir summorna bara högre. De här personerna brukar ofta hamna i ekonomiska problem. Ofta vet personen om att man spelar alldeles för tok höga summor, men personen kan ändå inte sluta spela. Det är vanligt att personen tänker, jag har bara otur snart vinner jag tillbaka allt ihop. Personen lånar gärna pengar av vänner för att kunna spela upp sina förluster och ljuger samtidigt om hur mycket han har spelat eller förlorat.

 

Man kan inte säga exakt hur lånf tid det tar för att bli spelberoende. Det är olika från person till person. Vissa personer säger att de blev spelberoende direkt, medan det för andra från spelare kan ta några år innan man blir spelberoende.

 

Man kan inte förstå exakta anledningen varför folk blir spelmissbrukare om man inte känner individen. Spelmissbruk kan vara precis som alla andra missbruk och det går att få hjälp runt om i landet. Om du känner att du faktiskt är eller börjar utveckla ett spelmissbruk eller om du känner någon som är i den sitsen, rekommenderar vi att söka professionell hjälp.

 

Du kan söka tid hos en beteendes terapeut, terapigrupper, psykologer, behandlingshem eller gå till socialtjänsten. Det finns även flera föreningar och annat som man kan gå till och få det stöd man behöver, för att kunna sluta eller lugna ner sitt spelande.